jueves, 27 de agosto de 2015

Llacunes de Can Dimoni



Les llacunes de Can Dimoni són tres basses d’origen artificial, producte d’un antiga activitat extractiva. En total ocupen 4,90 Ha. Es localitzen enmig d‘una zona d’horta, força transformada pel pas de diverses infraestructures i l’aparició d’alguns tallers i petites indústries als darrers anys.

Imatge de complement

La zona disposa d’un itinerari amb aguait, zona de pic-nic, aparcament amb serveis i petita caseta d’informació. S’utilitza com a espai per a l’educació ambiental, sobretot d’escolars.

La llacuna gran és la més visitada i es troba en un pitjor estat de conservació, degut a la sobrefreqüentació i als usos ramaders. Té un cinyell helofític perimetral de canyissar i boga. 

Les dues basses petites, situades al sud, es troben gairebé unides. L'accés a aquesta zona sol estar tancat mitjançant una barrera-observatori de fusta. Les basses tenen un cinyell helofític format per canyissar i bogues, i al seu entorn hi ha canyars, herbassars humits i jonqueres. Són també un punt de cria del cabusset i el martinet menut i un important dormidor d’ardèides.

Pel que fa a la fauna, s’hi ha citat nidificació d’espècies com el cabusset (Tachybaptus ruficollis), el martinet menut (Ixobrychus minutus), la polla d’aigua (Gallinula chloropus) i rapinyaires nocturnes com l'òliba (Tyto alba) o el mussol (Athene noctua).

La zona experimenta diversos impactes derivats de la sobrefreqüentació (deixalles, abocaments de runes, alliberament d’espècies exòtiques -tortugues de florida, etc.-), caça i pesca furtives, cremes de vegetació, etc. Les aigües presenten un grau d’eutrofització elevat i estan sotmeses a risc de contaminació i a la sobreexplotació dels aqüífers. El sistema canalitzat de drenatge d’aigües Bonyidor-Fonollar-Riera Roja passa pel límit est d’aquest espai.

Usos

Lleure i esports
Pesca i/o piscifactoria
Ramaderia
Educació ambiental
Regadiu i usos agrícoles
Gestió com a zona humida

Alteracions hidrològiques

Abocament de runes i residus inerts
Alteració de la circulació de l’aigua
Colmatació natural
Variacions dràstiques del nivell d’aigua per derivacions, extraccions i bombeig

Alteracions de la qualitat de l'aigua

Eutrofització

Alteracions sobre la flora i la fauna

Presència d’espècies animals exòtiques
Sobrefreqüentació antròpica
Proximitat autopista/autovia/carretera
Extensió camps i plantacions

Captacions i abocaments

Captacions d'aigua en un radi de 100 m

Estat de conservació observat

Mediocre

Valoració

Conjunt de tres basses –dues de les quals pràcticament unides- resultat d’una antiga extracció d’àrids, naturalitzades com a zona humida. S’hi realitzen activitats d’educació ambiental i tenen interès sobretot pel seu valor pedagògic.

Particularitats ecològiques i biològiques

Important zona de refugi i hivernada d’ocells.

Info: Gencat

0 comentarios:

Publicar un comentario